piątek, 12 kwietnia 2013

Kopytka z sosem pieczarkowym


Czasem celowo gotuję więcej ziemniaków, by następnego dnia zrobić kopytka. Można polać sosem od razu po ugotowaniu lub obsmażyć na maśle. Pyszne;)





Składniki:
  • Ziemniaki 1 kg
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • koperek świeży 1 łyżka
  • 1 jajo
 Sos:
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100g serka topionego
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • Sól, pieprz, koperek
  • Olej do smażenia

Dzień wcześniej: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść.
Do ziemniaków dodać koper, jajko, obie mąki, doprawić do smaku i zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, kroić kopytka.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać kopytka, gotować ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia. wyłożyć na talerz.

Sos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażyć aż woda nieco odparuje. Śmietanę, serek wymieszać, doprawić od smaku, wlać do pieczarek, wymieszać, posypać koperkiem.
Sosem polać kopytka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj