poniedziałek, 10 lutego 2014

Zupa ogórkowa


Najprostsza wersja zupy ogórkowej. Można by rzec - wegetariańska, ponieważ gotowana na wywarze z warzyw. Do ugotowania w 30 minut. Równie mocno lubiana, jak ogórkowa mojej babci - z ryżem i jajkiem, zabielana śmietaną (przepis na tę zupę też niedługo ukaże się na blogu). Polecam!

Składniki:
1 marchew
1 ziemniak
1 cebula
1/4 niedużego selera
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
2/3 szklanki startych na tarce ogórków
2 liście laurowe Kamis
2 ziarenka ziela angielskiego Kamis
sól morska z pieprzem Kamis
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła klarowanego
kwaśna śmietana wg uznania


Warzywa obrać, umyć. Marchew pokroić w półtalarki, seler i pietruszkę w słupki, wrzucić do garnka, zalać 1,5l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotować jeszcze 10 minut. W międzyczasie na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Do zupy dodać ogórki, gotować 5 minut, dodać cebulę z patelni, koperek, chwilę razem pogotować. Doprawić do smaku. Można również podawać ze śmietaną.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj