niedziela, 30 marca 2014

Ciecierzyca w sosie pomidorowym z chorizo


Ciecierzycę (tudzież cieciorkę lub groch włoski) odkryłam niedawno i bardzo żałuję, że tak późno. Jest wspaniała! W smaku coś pomiędzy grochem a fasolą, słodkawa, nieco orzechowa, bardzo nam posmakowała. A do tego jest niezwykle zdrowa - zawiera żelazo, fosfor, cynk, potas, magnez, witaminy grupy B, błonnik. Można z niej przyrządzić sałatki, hummus, falafele, chrupać zamiast chipsów. Ugotowałam ją z sosem pomidorowym i chorizo - pyszności na talerzu:)
Polecam!

Składniki (na 4 porcje):
1,5 szklanki ciecierzycy
1 puszka pomidorów w zalewie (pokrojonych)
100g chorizo
100g wędzonego boczku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
szczypta chili
sól, pieprz
garść liści bazylii

Ciecierzycę zalać wodą, pozostawić na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości (zazwyczaj trwa to ponad godzinę, ja gotowałam w szybkowarze 20 minut). Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić plasterki chorizo, na tej samej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać boczek, podsmażyć, dodać posiekany czosnek. Zalać pomidorami z puszki, zagotować. Ciecierzycę odcedzić, dodać do sosu pomidorowego, razem wymieszać, doprawić do smaku papryką, chili, solą, pieprzem, dusić pod przykryciem 5-10 minut, tuż przed końcem duszenia dodać listki bazylii oraz chorizo.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj