poniedziałek, 24 marca 2014

Kanapkowa wędlina


Zauważyliście pewnie, że jestem zwolenniczką domowych wędlin. Są zdrowsze, smaczne, jedynie wymagają odrobinki pracy:) Na blogu już była domowa wędlina z indyka.
Tym razem zrobiłam gotowaną kanapkową wędlinę z filetu indyka oraz szynki z dodatkiem płatków papryki. Jest pyszna! i ta galaretka... mmm, idę po kanapkę;)

Składniki:
500g filetu z indyka (może być również mięso z udźca)
500g chudej szynki
2 łyżki suszonych płatków papryki (użyłam Kamis)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli peklowej
1 łyżeczka kolendry (zmielić)
1 płaska łyżeczka białego pieprzu
2 ząbki czosnku (posiekać)
150ml wody
3 płaskie łyżeczki żelatyny

ok 40cm osłonki (śr. 7cm) (najlepiej termokurczliwej)

Mięso umyć, osuszyć, poobcinać błonki, żyłki itp., pokroić w kostkę 2x2cm, dodać przyprawy, sól, żelatynę, wodę. Wyrabiać, aż mięso stanie się klejące. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24h. 
Jeden koniec osłonki wędliniarskiej zawiązać, do środka włożyć mięso, upychając ciasno, żeby nie było powietrza. Zawiązać z drugiego końca. Włożyć od garnka, zalać zimną wodą, przykryć, podgrzać do temperatury 80stC, parzyć przez ok 90 minut (podtrzymując temperaturę ok 80stC). Wyjąć z wody, ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Osłonkę termokurczliwą należy wcześniej namoczyć (przez 30 minut).
Jeśli nie mamy termometru: gdy na powierzchni garnka utworzą się takie małe bąbelki, jak w wodzie gazowanej, to znaczy, że temperatura jest ok 80st. 


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie!. Czy piszać " parzyć przez 90 minut "masz na mysli utrzymywac temperature ok 80stC? Czy podgrzac do 80 st i wyłączyć grzanie?

    OdpowiedzUsuń
  2. utrzymywać tę temperaturę.
    zmniejszam ogień do minimum i trzymam pod przykryciem przez 90 minut.
    dopisałam w przepisie:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj