czwartek, 6 marca 2014

Wzorzyste naleśniki


Naleśniki już same w sobie są gratką dla łakomczuchów. A jeśli namalujemy na nich wzorek, staną się jeszcze smaczniejsze - wszak najpierw jemy oczami:)
Pomysł znaleziony wieki temu w jakiejś gazetce, do dziś budzi zachwyt wśród domowników. Tym razem do ciasta dodałam kilka kropelek olejku pomarańczowego. Wyszły przesmaczne!
Do nadzienia wykorzystałam biały ser z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową, ale samo nadzienie w tym przypadku zależy od chęci i upodobań jedzących:)
Polecam!

Składniki (na 10 sztuk):
2/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki mąki (+1 łyżeczka)
2 małe jaja
1 łyżeczka cukru
kilka kropli olejku pomarańczowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka kakao (z lekką górką)

Wszystkie składniki oprócz dodatkowej łyżeczki mąki i kakao zmiksować, odstawić na 30 minut.
Z ciasta odlać 1/3 szklanki i wymieszać z pozostałą mąką i kakao. Czekoladowe ciasto przelać do rękawa cukierniczego lub mocnego woreczka foliowego, ściąć końcówkę.
Na rozgrzaną patelnię wylewać ciasto w woreczka, rysując wzorki, chwilę podsmażyć, by się nie rozlewało, następnie nalać ciasto białe, smażyć ok 40 sekund na małym/średnim ogniu, odwrócić, smażyć kilkanaście sekund, zdjąć z patelni na talerz.

Uwaga: naleśników nie smażymy na dużym ogniu, ponieważ mocno się zarumienią i czekoladowy wzór nie będzie widoczny. 

Nadzienie:
300g mielonego twarogu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany (jeśli twaróg będzie zbyt gęsty)
garść rodzynków
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
przyprawa do dań słodkich 

Twaróg rozmieszać z cukrem pudrem, dodając śmietanę w razie potrzeby. Wymieszać z rodzynkami i skórką. Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w ruloniki.
Podawać z jogurtem, kleksem śmietany lub bitą śmietanką, posypane przyprawą do dań słodkich.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj