niedziela, 13 kwietnia 2014

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Niedługo zaczniemy przygotowywania do Świąt Wielkanocnych. Od strony kulinarnej czas pomyśleć już o słodkich wypiekach. Mazurki, baby, serniki, pascha... W tradycji staropolskiej to dopiero były wypieki! Chluba polskiej kuchni - baba z dwóch tuzinów żółtek, król stołu - sernik z najlepszego tłustego twarogu (również z dziesiątkiem jaj)... A mazurki? Dziś wydają się być najprostszymi wypiekami: kruche ciasto, masa kajmakowa lub powidła, bakalie, czekolada. A jednak warto poświęcić właśnie mazurkowi trochę czasu, by wyczarować przepyszne ciasto, które pokochają domownicy. 
W tym mazurku orzechowym łączę kruchy spód z warstwą orzechowej bezy z bakaliami, przełamując słodycz nutką konfitury porzeczkowej. Bardzo polecam!


Polecam również inne przepisy na mazurki:
 

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy
Składniki:
120g masła
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody

Beza:
2 jaja + pozostałe z ciasta białko
80g cukru
150g orzechów tartych/mielonych (mogą być pół na pół włoskie i laskowe)
200g gęstej konfitury porzeczkowej (najlepiej domowej, niezbyt słodkiej)
80g suszonych śliwek
80g rodzynków

Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100g pistacji (waga z łupinkami, mogą być solone)
50g płatków migdałów

Ciasto: obie mąki przesiać, wymieszać z solą i cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć od lodówki na 2 godziny.
Po schłodzeniu 3/4 ciasta rozwałkować cienko na papierze do pieczenia na wielkość blaszki 22x33cm. Z pozostałego ciasta zrobić ozdobny rant.
Ciasto nakłuć widelcem, odstawić do lodówki.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, ciągle ubijając dodać po jednym żółtku. Śliwki drobno pokroić. Do piany dodać orzechy, delikatnie wymieszać, następnie dodać rodzynki i śliwki, ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasto posmarować konfiturą, wyłożyć pianę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 170stC.
Upieczony mazurek ostudzić, ostrożnie wyjąć z blaszki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, polać mazurek, posypać siekanymi pistacjami i płatkami migdałów.
Smacznego!

Uwaga: mazurek można upiec na płaskiej blasze, wałkując ciasto na prostokąt o wymiarach podanych w przepisie, beza jest wystarczająco gęsta i sztywna, nie rozlewa się po bokach.
© przepis autorski 

1 komentarz:

Drukuj