sobota, 26 lipca 2014

Najlepsze placki ziemniaczane

 Cóż może być prostszego, niż placki ziemniaczane! Kilka składników i - gotowe. Najlepsze są z młodych ziemniaczków. Wysmażone, chrupiące... U nas w domu zawsze ze śmietaną, czasem popijane mlekiem, choć wiem, że niektórzy lubią z cukrem lub dżemem. Ba, niektórzy lubią ze śmietaną i cukrem;)
Gdy byłam mała, babcia często smażyła nam placki. Pamiętam całą górę rumianych placków na talerzu, a na patelni skwierczały już kolejne... Umorusanymi rączkami łapaliśmy je, jeszcze gorące, wybiegaliśmy do dwór, a za chwile pędziliśmy do kuchni po kolejne. W dzieciństwie wszystko smakowało inaczej, szczególnie na świeżym powietrzu i w towarzystwie przyjaciół...

Składniki:
4 duże ziemniaki (ok 1 kg)
1 duża cebula
2 jaja
sól, pieprz do smaku
szczypta majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę także zetrzeć. dodać jajka, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki, smażyć z obu stron.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Proste i bardzo pyszne, ostatnio myślałam o plackach i chyba zrobię, bo mam na nie smaka :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj