piątek, 10 października 2014

Sałatka z ozorkiem, marchewką i śliwkami



To nie jest sałatka z kategorii lekkich i dietetycznych. Porcja takiej sałatki z powodzeniem zastąpi cały obiad. Delikatne mięso, śliwki, orzechy, cebulka, marchew i seler, a do tego sos na bazie majonezu z chrzanem. Smakowite połączenie składników!

Składniki:
300g ozorków cielęcych lub wołowych
2 marchwi
3 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
100g suszonych wędzonych śliwek
100g orzechów włoskich
100g oliwek
8 plasterków wędzonego surowego boczku
50ml octu winnego
3 łyżki majonezu
1 łyżka tartego chrzanu ze słoika
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 łyżka oliwy
natka pietruszki do dekoracji
liście laurowe, czosnek i ziele angielskie

Ozorki dokładnie umyć, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, 2 ząbków czosnku i ziela angielskiego, ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w paski.
Marchew pokroić we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Łodygi selera pokroić w skośne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać marchew i seler, smażyć 1-2 minuty, aż warzywa lekko zmiękną, ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, zalać octem, odstawić na 15 minut, odsączyć.
Orzechy drobno posiekać. Śliwki pokroić w paski.
Boczek zrumienić na patelni lub w piekarniku.
Sos: majonez, jogurt i chrzan wymieszać razem, doprawić do smaku.
W misce okładać warstwami: marchew, seler, mięso, cebula, polać sosem, marchew, śliwki, orzechy, mięso, cebula, sos, plasterki boczku. Sałatkę udekorować oliwkami, natką pietruszki.
Przed podaniem schłodzić 30 minut w lodówce.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj