czwartek, 2 marca 2017

Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie


Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz. 
Do przygotowania tego dania użyłam filetów śledziowych z suszonymi ziołami Beczka Śledzi od firmy SEKO, ale równie pysznie będzie ono smakować z filetami a'la matjas. 



Składniki:
5 filetów śledziowych z suszonymi ziołami (Beczka śledzi SEKO) albo filetów a'la matjas
1 winne jabłko
kawałek pora ok 6cm (jasnozielona część)
6 łyżek śmietany 18%

Filety a'la matjas wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez ok godzinę, żeby nie były zbyt słone.
Filety z ziołami wystarczy wyjąć z zalewy i osączyć.
Filety pokroić w kawałki.
Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Do słoika wykładać warstwami por, śledzie, jabłko, śmietanę. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!





15 komentarzy:

  1. u mnie w domu robi się tak samo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym, oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo tak - dawno nie jadłam śledzi, a tu taka smakowita propozycja. Mniam! Idealnie trafiłaś w moje gusta. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. eee, czy ja dobrze zrozumiałam, że obie już lubicie śledzie??;)

      Usuń
    2. Angelika tak xD Ja nadal ich nie kocham ale też nie nienawidzę :P Mam, że tak powiem... ambiwalentny stosunek do śledzi :P

      Usuń
    3. "nie kocham ale też nie nienawidzę" - to już coś, jest nadzieja:)

      Usuń
  5. bardzo lubię śledzie i wszelkie śledziowe sałatki! pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śledzie to mój ulubiony element w jadłospisie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znakomity przepis! Oby takich więcej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. z porem to i ja jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię bardzo podobnie :-) Pyszne są :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie sałatki rybne. Twoja wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj