wtorek, 11 kwietnia 2017

Babka kokosowa z olejem rzepakowym


Bardzo kokosowa babka. Ciasto nie należy do lekkich, jest raczej wilgotne i ciężkie, ale w tym cały jego smak. Miłośnicy kokosowych ciast będą zachwyceni.

Składniki:
100g wiórków kokosowych (dałam Helio)
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju rzepakowego
150 ml gęstego mleka kokosowego
3 małe jajka
pół dojrzałego banana
sok z cytryny
olej i bułka do posmarowania i wysypania formy
polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji

Zmiksować mokre składniki: rozgnieciony banan, jajka, mleko, olej, sok z cytryny i cukier.
Wiórki koksowe zmielić w młynku, żeby były drobniejsze. Wiórki, mąkę, proszek wymieszać, wsypać do mokrych składników, zmiksować.
Formę na babkę (u mnie z kominem o średnicy 23cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą.
Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Upieczoną babkę studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce przykrytą ściereczką.
Po ostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami.
Smacznego!


W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ w przedświątecznych przygotowaniach jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek. Idealnie nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość.

5 komentarzy:

  1. wygląda po prostu przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kokos! Ta babka bardzo mi się spodobała. Mniam!
    Idealna na Wielkanoc! Pięknie ozdabiać będzie stół, a i smak na pewno wszystkim przypadnie do gustu.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy kokos, więc to jest coś dla nas :-P

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos biorę w ciemno w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj