piątek, 7 kwietnia 2017

Kulicz - rosyjska babka wielkanocna


Kulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu wyrabianiu ciasto jest niezwykle lekkie, piórkowe, koniecznie z bakaliami. Do upieczenia kuliczy potrzebne są wysokie formy. Ja nie miałam specjalnej formy, a do pieczenia wykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach.  Po upieczeniu kulicze dekorowane są lukrem, kolorowymi posypkami z napisem XB czyli Христос Воскресе! (Chrystus Zmartwychwstał!) Dobrze wyrobiony kulicz długo zachowuje świeżość, a ciasto się nie psuje.

Składniki:
500g mąki
25g drożdży
250ml mleka
6 żółtek
150g cukru
150g masła
70g rodzynków (dałam Helio)
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
25ml koniaku
łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z cytryny
0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

lukier:

0,5 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
posypka cukiernicza do dekoracji

Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.
Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać z pozostałym mlekiem (ma być ciepłe, nie gorące!) i łyżką mąki, odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy.
Zaparzoną mąkę oraz zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Połowę masy jajecznej wlać do wyrośniętego zaczynu, wsypać 150g mąki, wymieszać i odstawić na godzinę do wyrastania.
Następnie dodać pozostałą masę jajeczną, przyprawy, koniak i mąkę, wyrobić gładkie ciasto, podczas wyrabiania dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabianie trwa dość długo, do 30 minut. Gdy ciasto będzie odklejać się od rąk, uformować kulę, przykryć i ponownie odstawić do wyrastania.
Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, dodać oprószone mąką bakalie, wmieszać je w ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
Formy posmarować masłem, na dno każdej położyć krążek z papieru do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 kawałki, z każdego delikatnie uformować kulę, włożyć do form (ciasto w formie powinno zajmować 1/3 wysokości) i pozostawić do wyrastania na ok 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie na 2/3, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40* minut w temp. 160stC.
Upieczone kulicze pozostawić na kilka minut w formach, następnie wyjąć i studzić na kratce. Gdy wystygną polać lukrem i udekorować.

Udanych wypieków!

*czas pieczenia zależy od wielkości formy. Piekłam w puszkach o średnicy 12cm ok 35 minut.




12 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie wygląda :) Jadę na święta do Teściowej, ale podeślę jej ten przepis i może wykorzysta i przygotuje takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiec i tesciowej,zawieść

      Usuń
    2. i zawojować jej serce... przez żołądek:)

      Usuń
  2. wygląda po prostu genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna opcja na jakieś nowe ciacho :D Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Wygląda rewelacyjnie. Taka późna pora, a Ty kusisz na pyszności. Z wielką chęcią bym zjadła. Pyszności!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znam tej babki, ale patrząc na nią wiem, że na pewno byśmy się polubiły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam słuchać, czytać o tradycjach z różnych zakątków świata. Budzi moją ciekawość i pobudza wyobraźnię. Czytając o kuliczach, od razu myślałam o pojemniku, skąd ja taki wezmę ( choć interenet może pomóc - choć naczynia na paschę nie znalałam w polskim internecie :( ), ale rozwiałaś moje wątpliwości, bo z puszki wyszły wspaniałe. Super pomysł. A ja z chęcią powtórzę Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, bardzo zachęcam do upieczenia, ciasto rozpływa się w ustach;)

      Usuń
  7. Już Ci pisałam na FB, że mam straszną ochotę na babę drożdżową, a ten Kulicz prezentuje się cudnie i pewnie jest wart całej włożonej weń pracy. Można te puszki w takiej temperaturze piec?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj